Deel 01
Hoe de man met een verstoord dag-nachtritme toch een passende baan vond….
Een paar jaar geleden werd Jan (in het echt heet hij anders) ontslagen bij een grote winkelketen. Hij heeft een vorm van ADHD. Een fulltime baan, zeker op kantoor, zit er voor hem niet in. Jan solliciteerde zich een ongeluk, kwam nergens aan de bak en raakte steeds geïsoleerder. Totdat hij goede begeleiding kreeg, gemotiveerd werd om z’n rijbewijs C te halen én een werkgever vond die in hem geloofde. Jan werkt nu drie dagen per week als vrachtwagenchauffeur. Hij heeft er lol aan én z’n werkgever heeft er een zeer gemotiveerde kracht bij.
Schaduw
Jan is niet de enige. Bij Setin en Setin Support zien we ze dagelijks mensen zoals hij. Nee, het zijn niet de mensen die je op zaterdagmiddag bij de Appie tegenkomt, die op woensdagochtend gedachteloos de tank van de auto volgooien of die op donderdagavond een bioscoopje pakken. Het zijn mensen die soms al jaren in de schaduw leven en er maar niet uitkomen. Vaak omdat er sprake is een psychische of lichamelijke beperking. Willen ze dit? Nee. Zijn ze in staat om dit zelf te veranderen? Nee. Kan het veranderen? Jazeker….
De kans geven
Het is niet zo dat deze mensen morgen al aan het werk kunnen. Daar is een plan voor nodig: trainingen, gesprekken, goede begeleiding. En de juiste mindset: niet op voorhand kijken naar alle onmogelijkheden, maar vooral door samen de mogelijkheden te ontdekken… En tot slot een werkgever die iemand een kans wil én durft te geven. Die ziet wat je ervoor terugkrijgt: werknemers die ontzettend gemotiveerd zijn. Die in hun leven al heel diep hebben gezeten en die weten: dit nooit meer.
Verstoord dag-nachtritme
Zo kwam ik in contact met een cliënt die al jaren kampt met een compleet verstoord dag-nachtritme. ’s Nachts actief, maar overdag in de rust. Hij wilde graag aan het werk, het lukte hem maar niet om z’n ritme te doorbreken… Maar waarom die focus op herstel van dit ritme? Ik vroeg hem of ’s nachts werken niet iets voor hem was…? We vonden een baan in de nachtdienst én een werkgever die geloof in hem had. En hoewel z’n dagritme niet bepaald doorsnee is, voelt de man zich dankzij dit werk beter, zelfverzekerder en waardevoller dan dat hij zich in jaren heeft gevoeld.
Groei en zelfvertrouwen
Kortom, in tijden van een krappe arbeidsmarkt, is dít het moment om in mensen te investeren. Om als werkgever ook een maatschappelijk verantwoord ondernemer te worden. Dat voelt goed. Niet alleen om er een gemotiveerde werknemer mee in huis te halen, maar ook om mensen mee te laten doen. Om ze weer vooruit te helpen. Of zoals een cliënte, ze kampt met depressies, tegen mij zei: dankzij jullie voel ik dat er weer in mij wordt geloofd. De depressieve gevoelens zijn niet weg, maar het feit dat ik vooruit kan kijken, maakt dat ik er beter mee om kan gaan.
Voor haar alleen een nog die werkgever vinden die net als ons ook in haar gelooft..
Chris Oosterhuis is eigenaar van Setin en Setin Support. Specialist in Outplacement, Tweede Spoor en gemeentelijke re-integratietrajecten.