Skip to content

De tijd nemen om duurzame keuzes te maken

Wat doe je als geen energie meer krijgt van je werk? Wanneer je merkt dat je vastloopt? Gewoon doorbijten… Of ga je het avontuur aan? Amanda Deinum ging voor het laatste. In overleg met HR-adviseur Joke Hemrica koos ze voor een loopbaantraject bij Set in. ‘Ontzettend spannend. Aan de andere kant: waar deuren sluiten, gaan andere deuren open. Dat vertrouwen had ik ook.  

Nieuwe uitdaging

Amanda: ‘Ik was bewonersconsulente bij Jorritsma Bouw. Uit de huisbezoeken en het persoonlijke contact haalde ik veel energie. Corona zette dit werk op z’n kop: het persoonlijke verdween. En hiermee verdween ook het plezier. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. De timing leek niet beter te kunnen, want ik kreeg intern de mogelijkheid om op de marketing- communicatieafdeling aan de slag te gaan. Met een communicatie-studie als achtergrond leek dit een logische keuze. Ik merkte al snel aan mezelf dat ik hier niet de energie en voldoening uit haalde waar ik op had gehoopt.’  

Hoe kunnen we elkaar helpen?

Joke: ‘Amanda is altijd een waardevolle collega voor ons geweest. Zodra ze aangaf dat ze toe was aan een nieuwe stap, zijn we gaan kijken hoe we elkaar konden helpen. Als werkgever vinden wij het belangrijk dat mensen op hun plek zitten. Helaas was de afdeling communicatie niet de gedroomde match. Heel knap dat Amanda hier meteen eerlijk over was. Toen ze het idee opperde om een loopbaantraject te volgen, hebben we Set in ingeschakeld.

Het maken van een levensbiografie

Amanda: ‘Heel spannend om het vertrouwde los te laten. Aan de andere kant had ik het vertrouwen dat het goed zou komen. Samen met Set in ben ik eerst op zoek gegaan naar mijn levenswaarden en drijfveren. Zo heb ik een levensbiografie gemaakt: wie was ik als kind, hoe ga ik met situaties om? Ik heb ook familie en vrienden gevraagd naar hoe ze mij zien. Stapje voor stapje werd duidelijk dat een baan in de zorg- en welzijn-sector goed bij mij zou passen. Maar ja, dat is nog heel breed, hè!’ 

Het leveren van maatwerk spreekt mij aan

Joke: ‘Wat mij aanspreekt in de aanpak van Set in is het maatwerk dat ze leveren. Bij hen ben je geen nummer, er wordt juist gekeken naar wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. En vervolgens maken ze daar een plan op. Dit past bij onze visie. Mensen verschillen: waar de één het fijn vindt om dertig jaar z’n vak te doen, wordt de ander na een paar jaar onrustig. Iemand helpen bij z’n loopbaan begint daarom altijd bij persoonlijke aandacht.’ 

Het vinden van de juiste klik

Amanda: ‘In het tweede deel van mijn traject heb ik onderzocht welk type werk bij mij paste. Ik heb netwerkgesprekken gevoerd, meegelopen in een logopediepraktijk en even geproefd aan de gehandicaptenzorg. Maar dé klik had ik nog niet. Gelukkig kwam ik een hbo-opleiding op het spoor die paste bij mijn ambities. Via deze opleiding loop ik nu stage bij Fier Fryslân. Hier sta ik op een groep met jonge meiden die te maken hebben gehad met misbruik in een afhankelijkheidsrelatie. Ik vind het werk prachtig, je kunt echt iets voor die meiden betekenen. En hoewel ik nog volop aan het studeren ben, is de energie terug en ervaar ik zingeving bij wat ik nu doe.’  

Elkaar helpen om een nieuwe weg te vinden

Joke: ‘Het belangrijkste is dat je zo’n loopbaantraject aangrijpt om duurzame keuzes maken. Dit vraagt om tijd en geduld. Mooi om te horen dat Amanda mede dankzij Set in, dat spoor heeft gevonden. Het is natuurlijk jammer dat wij haar dat niet in onze organisatie konden bieden. Maar, op deze manier konden wij haar wel helpen om een nieuwe weg te vinden. Uiteindelijk is dat voor alle partijen het beste.’  

Set in cliënten:

Amanda Deinum
Joke Hemrica

Meer weten over loopbaantrajecten? Neem gerust contact op.
Tineke Bos

“Het belangrijkste is dat je de tijd krijgt en neemt om duurzame keuzes te maken”