Skip to content

Je loopbaan kan vaak nog alle kansen op

Met Lottie Rauwenhoff hebben we bij Set in een nieuw gezicht in ons team. Lottie brengt niet alleen een ‘bak ervaring’ met zich mee op het gebied van verzuimcoördinatie én de Wet Verbetering Poortwachter. Ze heeft ook de drive om mensen hun kwaliteiten en talenten te laten ontdekken. In dit blog stelt ze zich voor.

Je loopbaan kan vaak nog alle kansen op

‘Er wordt steeds meer van mensen gevraagd: zeker qua werk. Ik heb het onder meer ervaren in de Randstad waar ik ben opgegroeid. De lat ligt er hoog. Werk en organisaties veranderen snel; er wordt veel van je van verwacht. En al presteer je op de toppen van je kunnen, je bent nooit zeker van je baan. Voor je het weet sta je ernaast. Dit is een dynamiek waarin niet iedereen mee kan.

Ook in het Noorden verandert werk

In het Noorden is het een stuk gemoedelijker. Maar ook hier verandert werk. Dertig jaar bij dezelfde baas hetzelfde werk doen, is er niet meer bij. Hier geldt net zo goed dat een vaste baan geen garantie is. Het is een realiteit waarmee we te maken hebben en waarin we onze eigen weg moeten zoeken. Een loopbaan is geen geplaveide weg, maar vaak een hobbelig pad met onverwachte afslagen.

Onverwachte afslagen

Ik heb het zelf meerder keren meegemaakt. Zo werkte ik jarenlang bij een grote bank. Ik had het er naar mijn zin, deed mooi werk en kreeg de kans om mezelf te ontwikkelen. Tot die ene reorganisatie kwam die ik wegens te weinig dienstjaren niet overleefde. Je zekerheid is ineens weg, net als je toekomstplannen. Dat voelt ontzettend rot.

Een cadeautje

Maar, ik had ook het gevoel: ik moet door. Ik ben die nieuwe situatie daarom als een cadeautje gaan ervaren. Het was juist deze reorganisatie die me de kans bood om te ontdekken en te doen wat ik écht wil. Ik koos er voor om mij in te zetten voor mensen die op zoek zijn naar hoe ze hun (persoonlijke) situatie kunnen vertalen naar een passende baan. Want, of je nou hoog- of laaggeschoold bent, iedereen heeft krachten die ingezet kunnen worden.

Accepteren en verder kijken

De keuzes die je maakt, of soms voor je gemaakt worden, neem je mee voor het leven. Het zijn ervaringen, goed of slecht, maar ze brengen je waar je naar toe wilt. Dit geldt ook voor je werk. Je kunt eruit raken en hoe lastig dit ook is: het is de kunst om je oude werk, je oude ik lost te laten. Om je situatie te accepteren en nieuwe kansen te omarmen.

Ieder mens heeft z’n talenten. Maar je moet er wel mee aan de slag. Bij Set in wil ik anderen daarbij helpen. Mensen hun kwaliteiten en talenten laten ontdekken. Hen bewust maken dat hun loopbaan nog ‘alle kansen’ op kan. Ik hoop dat mijn eigen ervaringen daaraan bijdragen. Ik heb er in elk geval ontzettend veel zin!

 

Lottie Rauwenhoff
Mobiliteitsadviseur bij Set in