Skip to content

Klompen bij de voordeur

Het mooie van Set in…? Je komt hier zoveel verschillende mensen tegen. ’s Ochtends is het de man in pak, laptop onder z’n arm, die bij ons aanbelt en een paar uur later een kandidaat met een pak melk onder z’n arm en z’n hond Okkie naast zich. Zo stonden er laatst nog klompen bij de voordeur. Wat is dat nou…? , dacht ik. Kwam ik op de gang een kandidaat tegen die op z’n geitenwollen sokken rondliep.

Set in: laagdrempelig

Het wil maar zeggen dat de drempel bij Set in laag is. Wat je achtergrond en welke aanleiding er ook is: Je bent welkom. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dit gevoel is. Voordat ik bij Set in kwam, werkte ik meer dan dertig jaar bij een grote zorgverzekeraar. Het begon als een vakantiebaantje; met mijn vader als kruiwagen. Ik had net mijn mavo-diploma op zak; daarna ben ik nooit meer weg gegaan.

Outplacement: klaarstomen voor de buitenwereld

Tot 2014. De organisatie was veranderd. Ik had inmiddels talloze fusies meegemaakt; m’n werk was flink geautomatiseerd en de reistijd uit verhouding. De rek was er wel uit. In goed overleg besloten we dat ik naar iets anders zou uitkijken. Ik kreeg de mogelijkheid om via een intern traject mezelf klaar te stomen voor de buitenwereld. Was ook nodig. Solliciteren had ik nooit gedaan, LinkedIn kende ik niet. Wie zat er nu te wachten op iemand met een mavo-diploma uit 1983…?

Wildvreemde mensen

In die periode heb ik ervaren, wat veel mensen doormaken die bij ons komen. Je moet opnieuw beginnen, jezelf weer uitvinden. Dat is spannend. Hoewel ik een prachtig traject kreeg aangeboden, miste ik wel die persoonlijke touch. Zat ik opeens in een kille vergaderzaal tegenover wildvreemde mensen. Of ik even zou willen delen wat ik met mijn toekomst wilde? Een toekomst waar ik zo onzeker over was…

Met rust

Nou, dat wist ik nog niet zo… Eigenlijk wilde ik vooral even met rust worden gelaten. Vrijwilligerswerk doen; met vluchtelingen werken, in de Wereldwinkel staan. Om daarna verder te kijken. Heb ik ook gedaan. Totdat Chris van Set in op mijn spoor kwam: we hadden elkaar tijdens het traject al eens gesproken. Hij had een leuke functie bij Set in als backoffice-medewerker. Ik voelde dat nu de tijd wél rijp was om die stap te maken.

Het is daarom dat ik de mensen begrijp die op een dag bij ons voor de deur staan. Vaak drentelen ze even voordat ze aanbellen. Want, het is hun allereerste stap in een toekomst die ongewis is. Ik weet hoe belangrijk het is dat er dan even iemand naar je toe komt. Om je te begroeten met een bak koffie. Waar je je verhaal kunt doen. En het gevoel krijgt dat je welkom bent, zoals je bent.

Caroline Brandjes
backoffice medewerker bij Set in