Skip to content

‘Op een dikke huid is het lastig pleisters plakken’

Mensen zeggen weleens dat ik een dikke huid heb. Zo kan ik – als de werkdruk hoog is – lang doorgaan. Er is wel één nadeel. Door zo’n dikke huid voel je minder. Zo kan het zijn dat je, onbewust, roofbouw pleegt op jezelf omdat je allerlei signalen mist. Dit hebben mensen met een dunnere huid weer in hun voordeel: zij voelen beter en trekken hopelijk eerder aan de bel.

Van gezonde naar ongezonde stress

Bij mij begon het vorig jaar met rugklachten. Dus, ik naar de fysio. Die wist mij te vertellen dat het in mijn wervelkolom niet helemaal lekker zat. Na een behandeling waren de klachten verholpen. Ook advies van een therapeut van Mensendieck leek te helpen. Gelukkig. En ik ging – uiteraard in de hoogste versnelling – door. Het was een drukke periode, er kwam veel op ons af. Maar na enkele weken, kwamen de klachten terug. Je raadt het al: ik weer naar de fysio.

Gemiste signalen

Dit herhaalde zich een paar keer. Totdat mijn vrouw constateerde: Chris besef jij dat elke keer dat jij naar de fysio gaat, je midden in een drukke periode zit? Nee, dat verband had ik niet gelegd. Maar, het klopte wel. Ik werkte al weer een tijdje elke dag langer door, ik sliep slechter, was prikkelbaarder. Dit leidde tot een korte zelfanalyse. Welke signalen had ik nu eigenlijk gemist? En waar kwamen die rugklachten nu écht vandaan?. 

Uitval kondigt zich vaak al eerder aan

Wat voor mij geldt, geldt binnen veel organisaties. Ze hebben een dikke huid:

niet lullen maar poetsen…  Zeker als het om stress- en burnout-gerelateerde klachten gaat, zie je vaak dat er al langere tijd signalen uit de organisatie komen. Maar niet iedereen ziet en voelt die. En hierdoor wordt de werkelijke veroorzaker niet aangepakt en wordt de pleister niet op de juiste plek geplakt.

Tools om door de dikke huid heen te kijken

Gelukkig zijn er manieren om door die dikke huid heen te kijken. De Duurzame Inzetbaarheidsindex (DIX), bijvoorbeeld. Een tool waarmee je jouw organisatie van tijd tot tijd kunt temperaturen. Om te checken hoe jouw werknemers erbij zitten. Hoe zit het met hun werkplezier, hun werk-privébalans? Ervaren ze voldoende uitdaging of is het teveel? Inzichten waarmee je jouw inzetbaarheidsbeleid gerichter vormgeeft én uitval voorkomt.

De pleister op de juiste plek

Preventie begint bij het signaleren, bij het weten waar je op moet letten. Maar ook door te onderzoeken waar het werkelijke probleem zit én waar je de pleister moet plakken. Die kennis wil ik graag delen. Zo hebben we bij Set in samen met drie CSR opgeleide stress- en burnout-coaches een voorlichting gemaakt. Voor mensen en bedrijven met een dikke én dunne huid. Want, met welke huid je geboren bent, maakt niet uit: wel hoe je ermee omgaat.

Of het mij inmiddels lukt om die balans te houden? Steeds beter. Ik heb hierbij veel aan mijn omgeving. Heb ik ’s avonds stromende beekjes en bladergeritsel nodig om in slaap te komen? Beloof ik om half vijf thuis te zijn, maar ben ik elke dag nog tot zes uur aan het werk, blijft het sporten erbij? Dan mag je mij de spiegel voorhouden: Chris hoe gaat het nu écht met je…?

Wil je meer weten over hoe wij aankijken tegen duurzame inzetbaarheid of over de duurzame inzetbaarheidsindex? Neem contact op via 058-2166551 of info@setin.nl