
Het is een onwerkelijke situatie. vijf maanden geleden zaten we middenin een hoogconjunctuur, was de honger naar personeel groot en was het soms zelfs ‘vechten’ om die ene goede kandidaat. Nog geen half jaar verder zijn er, ook in het Noorden, tientallen werkgevers die serieus moeten gaan nadenken over afbouwen, reorganiseren en afscheid nemen van mensen.
Een pijnlijk onderwerp
Reorganisatie is een onderwerp waar je het liever niet over hebt. Tegelijkertijd vraagt het juíst om een goede voorbereiding voor een plan van aanpak. Allereerst omdat je wettelijk gezien een stappenplan hebt te volgen: je voornemen kenbaar maken en onderbouwen; met je personeel in gesprek gaan, een sociaal plan opstellen. En voor grotere organisaties: afspraken maken met medezeggenschap en vakbonden.
Hoe komt het met mijn medewerkers?
En dan is er natuurlijk nog de vraag: hoe komt het straks met mijn mensen; mijn medewerkers? Je wilt dat ze ondanks de maatregelen die je moet nemen, toch goed terecht komen. Dat ze in elk geval een outplacementtraject krijgen waar voldoende aandacht voor ze is. Waarin ze op waarde worden geschat en de kansen krijgen die bij hun kwaliteiten passen.

Regionaal en individueel maatwerk
Je wilt voorkomen dat jouw werknemer die in Dokkum woont, straks voor de keuze wordt gesteld om te gaan werken in Zwolle. Of dat jouw medewerker niet de kans krijgt die hij/zij verdient en dus met minder genoegen moet nemen. Dit is waar ik bang voor ben als de reorganisatie-carrousel over een maand (of twee) losbarst. Dat outplacementtrajecten gaan over de grote aantallen, niet meer over individueel en lokaal maatwerk.
Denk regionaal
En dat zou een gemiste kans zijn. Want, het komend najaar zullen tientallen noordelingen op zoek moeten naar een nieuwe baan. Het goede nieuws is dat er kansen genoeg zijn. Zeker in het Noorden. Er zijn mooie bedrijven en organisaties die nog altijd op zoek zijn naar goede kandidaten. Ik denk aan de zorg, de techniek, de IT en de maakindustrie. Juist door aandacht voor de lokale arbeidsmarkt en voor de talenten van mensen, kan een outplacement nieuwe kansen bieden.

Denk ook aan de uitvoering
Dit is mijn boodschap richting werkgevers die in de komende maanden pijnlijke maatregelen moeten nemen. Zorg voor een goed reorganisatieplan. Maar denk ook na over de uitvoering van een reorganisatie. Leg je die neer bij een landelijke partij of een organisatie die de regionale arbeidsmarkt kent zoals Set in? Die weet waar de vraag en de kansen liggen, die de taal van jouw medewerkers (letterlijk) spreekt? Het biedt jouw medewerkers meer perspectief én het zorgt voor oplossingen die duurzamer zijn en vaak ook soepeler verlopen.
En of je dit bij Set in regelt, dat is aan jou. (Uiteraard pakken we de outplacement graag voor je op: we kunnen dit het beste). Het allerbelangrijkste is dat we komende maanden sámen aan de slag gaan: vanuit het gevoel van “Mienskip” / “samen staan we sterker”.
Er is storm op komst, maar ik weet zeker dat we er in het Noorden goed doorheen kunnen komen. Zeker als we elkaar weten te vinden.
Chris Oosterhuis
Oprichter en eigenaar Set in
