Skip to content

‘Ik besefte dat het roer echt om moest’

Baanverlies kan flinke impact hebben op je leven. Zeker wanneer er ook nog een coronacrisis tussendoor ‘fietst’. Sape Tamsma (voormalig projectmanager IT bij Achmea) weet er alles van. In dit blog vertelt hij openhartig over hoe hij deze periode ervoer.   

‘Ik werkte bij Achmea. Ik had er een mooie, intensieve baan als projectmanager IT. Maar het werk viel me de laatste jaren steeds zwaarder; zeker door het vele reizen. Ik had de weekenden soms hard nodig om op te laden. Daarnaast was er een reorganisatie op komst. Eentje die gevolgen had voor de inhoud mijn functie. Dat zette me aan het denken: Sape, als je nog eens iets anders wilt, dan is nu het moment. 

Einde van een tijdperk

Samen met mijn werkgever besloot ik een einde te breien aan achttien jaar Achmea. Een afscheid van een tijdperk. Ik was er na mijn studie geschiedenis aan de slag gegaan. Eerst als commercieel medewerker. In de jaren daarna groeide ik door tot projectmanager IT. Ik volgde cursussen op het gebied van Lean, Prince en Agile. Ik haalde er mijn verzekerings- en pensioenpapieren. Dankzij Achmea kreeg ik volop ruimte om mezelf te ontwikkelen.  

Springen in het diepe

En dan sta je ineens buiten. Hoef je niet meer naar kantoor, liggen er geen projecten voor je klaar. Dat viel me zwaarder dan ik had verwacht. Niet alleen je werk, ook een deel van je identiteit valt ineens weg. Ik had geen doel meer, miste structuur en wist even niet meer wat ik wél wilde. Kortom, ik was dapper in het diepe gesprongen, maar toen ik eenmaal bovenkwam, bleef ik ronddobberen. Niet wetend wat ik moest doen . 

Ruimte 

Met Set in had ik gelukkig een fijne partij naast me om mij op weg te helpen. In de eerste plaats om de basisvaardigheden te krijgen die je nodig hebt om een nieuwe baan te vinden. Solliciteren, netwerken voor een baan: dat had ik nooit eerder hoeven doen. Maar ze keken ook naar wie ik ben en gaven me de ruimte om te onderzoeken wat ik wilde. Met respect voor mijn persoonlijkheid. Ze duwden wel, maar pushten niet. 

Eerst denken, dan doen

Nee, ik ben niet de meest extraverte persoon op deze aarde. Ik houd van structuur, wil eerst de inhoud in. In het werk wat ik deed, was dit een meerwaarde. Maar in ‘tien-minuten-pitches’ of ‘flits-sollicitaties’ kom ik minder tot mijn recht. Eén van de redenen dat het niet meteen lukte om een passende baan te vinden. Langzaamaan trok ik me steeds verder terug. Dat het coronavirus er tussendoor kwam, maakte het er niet beter op. Alles stond stil: vacatures, sollicitaties. Ook mijn zoektocht naar werk kwam op een laag pitje..

Het roer moet om

Soms is het punt dat je dreigt vast te lopen, ook het moment dat je tot inzichten komt. Ik besefte hoe belangrijk werk (de uitdaging, de sociale contacten en de structuur die daarbij horen) voor mij is. Dit dwong mij om het roer om te gooien. Om in actie te komen. En ik besefte ook dat ik dit niet alleen kan. Ik ben gaan sporten met een personal coach. En ik heb weer contact opgenomen met Sander van Set in : ik wil vooruit. Samen zijn we weer aan de slag gegaan. 

Weer van meerwaarde zijn

Ja, ik weet weer wat ik wil:

Een baan waarin ik van meerwaarde kan zijn, waarin ik kan bijdragen. 

Het liefst in een omgeving waarin IT, digitalisering en veranderprocessen centraal staan. Dit kan als projectmanager, maar een baan als administratief medewerker, projectondersteuner of planner is ook prima passend. Een kleinere organisatie, met korte lijnen heeft mijn voorkeur.

Beste werkgever: Ik ben er klaar voor

Dit blog is voor mij een stap naar die nieuwe werktoekomst. Tegelijkertijd wil ik met mijn verhaal ook iedereen die z’n baan verliest een hart onder de riem steken. Soms heeft het even tijd nodig om iets nieuws te vinden. Maar, hoe lang het ook duurt, trek jezelf niet terug. Blijf jezelf uitdagen en zoek hulp. Dan ontstaat de opening naar iets nieuws vanzelf. Ook voor mij: ik ben er klaar voor!

Meer weten over Sape of heb je interesse in zijn cv? Check LinkedIn.com/in/sapetamsma of neem contact met ons op.

Sape Tamsma
Set in cliënt