De knop om!
Een burn-out, reuma, PTSS. Als coördinator van Tweede Spoor-trajecten weet ik wat de impact van ziekte op werk en loopbaan kan zijn. Op de zieke zelf. Maar net zo goed op de werkgever. Dit maakt een Tweede Spoor-traject nooit eenvoudig. Cliënten vinden het lastig om afscheid te nemen van hun werk. Terwijl de werkgever gaat voor snel resultaat én een goed dossier. Toch lukt het vaak om voor beide partijen een positief resultaat te halen.
Tweede Spoor: niet eenvoudig
Wanneer mensen voor een Tweede Spoor-traject bij ons komen, is er al heel wat gebeurd.
Soms heeft een ziekte zelfs direct te maken heeft met het werk of de werkgever. Zo kom je nog wel eens in slepende conflicten terecht. Maar…, ziekte kan iemand ook overkomen. En wanneer je hierdoor afscheid moét nemen van het werk dat je graag deed, is dit extra pijnlijk.
Gewrichtsproblemen
Vorig jaar kreeg ik een jonge vrouw op gesprek. Ze werkte als begeleider in de zorg. Door problemen met haar gewrichten kon ze haar werk niet meer goed uitvoeren. Er was een ingreep nodig. De vrouw zelf had het idee dat ze na die ingreep en de revalidatie terug kon naar haar oude werk. Het herstel viel tegen, de klachten bleven en al snel zat ze weer thuis.
De knop moet eerst om
Voor haar werkgever was het moment aangebroken, dat er een Tweede Spoor-traject moést worden ingezet. Dit terwijl de vrouw zelf nog perspectief zag. Ze wilde graag meewerken aan re-integratie. Maar, ik merkte aan alles dat haar hoofd niet stond naar verandering. De knop was nog niet om… En dat zie je vaker. Mensen gaan voor zekerheid en willen ondanks alles het liefst bij hun werkgever blijven.
Zoeken naar het keerpunt
Het duurt even voordat het besef komt dat er iets moet gebeuren … Bij Set in noemen we dit de transitiefase. Bij de één komt dit keerpunt na enkele weken, bij de ander pas na maanden. De kunst is om de tijd te nemen en tot de kern door te dringen: wat wil je écht en hoe kan ik je hierbij helpen? Zonder de belangen en de verplichtingen van de werkgever uit het oog te verliezen.
Tweede Spoor:
Het is continu schakelen tussen wat wettelijk moet, het werkgeversbelang en dat van de werknemer zelf. Bij Set in ‘jassen’ we deze trajecten er dus niet even doorheen. We gaan voor kwaliteit: een traject waarvan werknemer én werkgever na afloop zeggen: het is goed dat we het zo gedaan hebben. Maar dat ook voldoet aan alle eisen die de wet en het UWV van ons vragen. Ik ben er trots op om te kunnen zeggen dat tot nu toe alle dossiers door het UWV zijn goedgekeurd. Hierdoor kan elke partij in elk geval verder.
Hoe het de jongedame in kwestie verging? Na de nodige gesprekken, testen en trainingen, bereikten we een keerpunt. Het hielp mee dat ze recent nog haar hbo-diploma had gehaald. Dit opende een hele range aan mogelijkheden. Inmiddels heeft ze weer een twinkeling in haar ogen, is ze aan het netwerken en ziet ze ondanks haar fysieke klachten kansen. Met haar komt het helemaal goed…
Annet de Ruiter
Coördinator tweede spoor Set in