Skip to content

‘Van ziekte naar vaste baan’

Marieke* (56) werd in 2022 ziek. Omdat re-integratie bij haar werkgever niet mogelijk bleek, kwam Set in in beeld. Dat was wel even slikken: ‘ik moest afscheid nemen van mijn oude baan en kwam in een soort rouwproces terecht’. Gelukkig wist Marieke dit gevoel snel om te draaien.

Marieke:
“Ik was 55 toen het niet meer ging. Het werk werd fysiek te zwaar. Ik had dit wel eerder aangegeven, maar lichter werk bleek niet mogelijk. Daarom bleef ik doorwerken. Totdat het echt op was en ik ziek werd. En hiermee kwam ik in de molen terecht van medisch onderzoek, bedrijfsarts, arbeidsdeskundig onderzoek…. Best heftig.”

Terugkeren niet mogelijk
“Het was duidelijk dat ik niet kon terugkeren in mijn oude baan. En mijn werkgever kon mij geen passende functie bieden. Ook gaven ze geen mogelijkheid om een opleiding te doen – dat heb ik uiteindelijk zelf maar geregeld. Dat maakte mij best boos: ik had jarenlang alles voor ze gegeven. En nu ik ze eens nodig had….”

‘Ik voelde mij een hoopje ellende’
“Ik kwam in een soort rouwproces terecht: het accepteren van je beperking en het verlies van mijn baan. En zo kwam ik, begin 2023, na een jaar ziekte bij Set in. Ik voelde mij een hoopje ellende en vond mezelf best zielig. Ik verwachtte niet veel van mijn kansen op de arbeidsmarkt. Ik had een intakegesprek met Tineke, mijn re-integratie adviseur. Al snel stelde zij mij op mijn gemak.”

Zelfvertrouwen dankzij vrijwilligerswerk
“Tineke zei een keer tegen mij: het werk komt niet naar je toe, je moet er wel wat voor doen! Ze had gelijk. Daarom ben ik vrijwilligerswerk gaan doen dat fysiek niet te zwaar was. Al snel voelde ik mij weer nuttig, mijn zelfvertrouwen groeide. Ik durfde weer te solliciteren op vacatures die bij mij pasten. Maar, nog wel met het idee: wie neemt mij nog op mijn leeftijd aan?”

Vaste baan!
“Toch werd ik al snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ik was verbaasd. Daarna bulkte ik van het zelfvertrouwen en dacht: Marieke, you can do this! Om het verhaal af te ronden: ik werd na mijn tweede sollicitatiegesprek aangenomen. Echt, ik was zó blij: gewoon weer een vaste baan.”

“Mijn conclusie? Waar een deur dicht gaat, opent zich altijd weer een andere deur. Ik heb alles wel zelf moeten doen én ik heb het op mijn eigen manier gedaan, maar met een flinke duw in de rug van Set in. Tineke bedankt daarvoor!”

* Marieke is een gefingeerde naam

Meer weten over de re-integratietrajecten van Set in? Neem gerust contact met ons op!